11 Kasım 2009 Çarşamba

Ezogelin Çorba

Soğuk kış akşamlarında bütün aile okuldan, işten döner ve evde masa etrafında buluşulur. Soğuk havaya inat yapılacak sıcak sohbetlerde, yine bu sohbet kadar sıcak bir çorbamız vardır ki; kokusuyla, tadıyla, üzerinde tüten buharıyla cezbeder insanı. Aşağıda tarifini vereceğim, ama, benim bu çorbanın yapımı sırasında en sevdiğim an kızgın yağın içinde cızırdayan nanelerle kaynayan çorbanın buluştuğu andır. İşte o an mutfağa hatta evin içine doğru yayılan nefis nane kokusu çorba severleri masaya davet eder.

Malzemeler;

1 adet irisinden kuru soğan
4 diş sarımsak
1,5 su bardağı kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1,5 litre kadar kaynar su
2 yemek kaşığı tepeleme kuru nane
Sıvıyağ

Soğan ve sarımsaklar doğranarak kısık ateşte yağda kavrulmaya bırakılır. Bu sırada mercimek yıkanarak suyu süzülür. Soğanlar hafif pembeleşince mercimek ve salçalar ilave edilerek salça dağılana kadar karıştırılır. Suyu ve kimyon ile tuzu ilave edilerek karıştırılıp tencerenin kapağı kapatılır. (Ben bu çorbayı düdüklü tencere de 15 dakika pişirerek yapıyorum, ama normal tencerede mercimekler parçalanana kadar pişirilebilir.)

Düdüklü tencerenin süresi dolunca yada çorba pişince ufak bir tavada yarım çay bardağı kadar kızgın yağa atılan nane biraz kavurulduktan sonra kaynamakta olan çorbaya ilave edilir.

Arzuya göre limon ilave edilerek servis edilir.

Afiyet olsun, kış akşamlarınızda sıcak çorbalarınız eksik olmasın.

Hiç yorum yok: